I-QUA in beweging

Vergroening van muziekfestivals, drinkwater van eigen bodem bij een restaurant of een proef met hergebruik van huishoudelijk afvalwater bij een vakantiepark: innovaties komen in allerlei vormen en op uiteenlopende locaties. We zetten een aantal ontwikkelingen op een rij.

Pukkemuk
Bij recreatieboerderij Pukkemuk in Dongen wordt gebouwd aan een vakantiepark met zo’n 60 woningen. Het afvalwater van het park wordt gezuiverd met een innovatief en natuurlijk filtersysteem. Daarvoor wordt een proef uitgevoerd met hergebruik van huishoudelijk afvalwater.

Eigenaar Huub van Leijsen wil bewustwording creëren bij bezoekers: “ik vind het zonde om energie te verspillen en wil waar mogelijk afvalstoffen hergebruiken. De laatste jaren is duurzaam besparen echt een soort passie van me geworden.”

Op onderstaande video zijn de bouwactiviteiten van het park te zien.

Festivals
De mobiele zuiveringsinstallatie ECOZ® Mobile wordt op verschillende festivals succesvol ingezet. Dat blijft ook internationaal niet onopgemerkt. De organisatie A Greener Festival onderzoekt duurzaamheid en impact op het milieu van festivals wereldwijd. Het Belgische Paradise City viel daar in de prijzen onder andere door hun behandeling van afval. Zij maken ook gebruik van ECOZ® Mobile.

Het festival ontving het predicaat ‘outstanding’ voor de inzet voor verduurzaming van Paradise City. Sinds 2015 zet de organisatie zich hiervoor in. Het afvalwater dat geproduceerd wordt met onder andere douches of afwas wordt voor een deel lokaal gezuiverd met inzet van ECOZ® Mobile. Paradise City gaat bij volgende edities verder op de ingeslagen weg en wil verder verbeteren, onder andere op het gebied van vervoer wil het festival stappen zetten.

De afgelopen jaren heeft de Universiteit van Gent de prestaties van mobiele zuivering op festivals onderzocht en hier een wetenschappelijke publicatie over gemaakt. De Universiteit van Gent is een partner van I-QUA.Via deze link is de publicatie in te zienDe volledige wetenschappelijke publicatie is op te vragen via het contactformulier op de website.

Gust’eaux

Het Vlaamse Restaurant Gust’eaux pioniert niet alleen op culinair gebied, maar ook op duurzaamheid. Restaurantbezoekers kunnen water drinken van eigen bodem dat lokaal opgewaardeerd wordt uit het afvalwater. Met dit project wil Gust’eaux, samen met een aantal waterspecialisten, bezoekers informeren over het belang van lokaal water(her)gebruik en hen betrekken en engageren in het gesprek van circulaire toepassingen van onze grondstoffen voor een duurzame toekomst.

Voor de opwerking van het lokaal water tot drinkwaterkwaliteit werkt Gust’eaux samen met Tuincreatie Wouter Igodt, BOSAQ, Vlakwa en de Universiteit Gent.

De duurzame ambities van Gust’eaux zijn niet gestopt na inpassing van de innovatieve afvalwaterinnovaties. Voor de liefhebber van een speciaal biertje is er ook Labo verkrijgbaar: een kruidige gehopte tripel gebrouwen met gezuiverd afvalwater.